Image
scroll down

In de weekenden van 19 september t/m 3 oktober expositie ‘REWIND_FORWARD’ op de Hes

Sinds 2009 brengt stichting Scarabee jaarlijks projecten uit tijdens de Airborne Wandeltocht die ‘nieuwe vormen van herdenken’ ontwikkelen en stimuleren. Grote installaties roepen betekenissen op die herinneren aan WO II maar tegelijkertijd vragen stellen over het besef van wat onze vrijheid inhoudt.

In 2021 ontwierpen Bart Eysink Smeets en Müller & Van Klinken ArtBorne projecten. Deze moesten helaas doorgeschoven worden naar 2022. Om die reden organiseert stichting Scarabee in de herdenkingsmaand een kennismaking met de geselecteerde kunstenaars. Naast proefopstellingen van hun ArtBorne projecten laten zij in de grote ruimte ook ander werk van hun hand zien. Bovendien is in de Filmzaal en de Blauwe Kamer een overzicht te zien in foto’s en films van alle eerdere ArtBorne projecten.

BART EYSINK SMEETS ontwerpt projecten die met veel humor belangrijke vragen aan de orde stellen. Voor Artborne ontwierp hij ‘23 TAFELS’ dat op een luchtige manier over discriminatie gaat. Hij nodigt de wandelaars uit om aan een fijne picknicktafel plaats te nemen onder voorwaarde dat je bijvoorbeeld een snor hebt of een korte broek draagt. Discriminatie is verwerpelijk maar tegelijk menselijk: iedereen wil ergens bij horen en vormt daarmee een groep van gelijkgestemden.

DERK MÜLLER & JAKOB VAN KLINKEN zijn een samenwerking aangegaan om hun individuele invalshoeken te combineren. Hun project ‘WEDEROPBOUW’ refereert aan de wederopbouw van Nederland na WO II maar zet tegelijkertijd aan om na te denken over oorlogen die nu plaatsvinden met weinig of geen mogelijkheden tot wederopbouw.  Assistenten met veiligheidshelmen nodigen de wandelaars uit om de grote ruïneachtige brokken die verspreid liggen bij een steigerconstructie op een bouwplatform te stapelen tot een nieuwe stad.

Coronamaatregelen: De route in H29 is lineair met maximaal15 bezoekers tegelijk. Het kan gebeuren dat u gevraagd wordt even te wachten in de hal.

In het kort:
Wat: Tentoonstelling ‘REWIND_FORWARD’
Waar: Gebouw H29 op de Hes in Oosterbeek. De ingang van De Hes vind u bij de rotonde ‘Arnhems Buiten’: Volg de route naar de Jacobiberg en vervolgens de borden waarop H29 is aangegeven. Het hek aan de Klingelbeekseweg (naast nr. 37) is deze weekends geopend!
Wanneer: In de weekenden van 18/19, 25/26 september en 2/3 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op

www.scarabee-art.nl of op https://www.facebook.com/ScarabeeOosterbeek/

Graag tot dan!