Image
scroll down

De Hes krijgt een bijzondere entree: ‘Straks ervaar je hier direct het prachtige landschap’

De komende jaren ontwikkelt de Hes zich tot een bijzonder woon- en werklandschap. Bij de entree naar de Hes ligt het voormalige KEMA kantoor waar nu poppodium Jacobiberg is gevestigd. Onderdeel van de ontwikkeling is dat dit bijzondere gebouw met een nieuwe uitstraling behouden blijft. Thijs Kieboom van Diederendirrix , een van vier architectenbureaus die voorontwerpen maken voor de Hes, vertelt enthousiast over hun plannen. ‘Ons ontwerp voor het entreegebied is gericht op de beleving van het landschap.’

‘Wanneer je vanaf de rotonde op de Utrechtseweg (ter hoogte van Arnhems Buiten) richting de Hes rijdt, kom je bij de belangrijkste entree naar het gebied. Hier willen we toekomstige bewoners en bezoekers meteen een doorkijk geven naar de prachtige lagergelegen vallei met zijn mooie on-Hollandse hoogteverschillen die hier al snel oplopen tot 9 à 10 meter. Links ligt het Jacobiberggebouw: een uniek en karakteristiek gebouw dat zich voegt naar het landschap en op een hele natuurlijke manier tegen de helling ligt. Eigenlijk ligt de ingang van het poppodium op de 2e verdieping en kom je als je eromheen loopt, meer naar beneden, op niveau 0. Door in dit gebouw een ‘doorbraak’ te maken, creëren we bij de entree een passage die een geweldig uitzicht op de Hes geeft.’

Meebewegen met het landschap

Rechts bij de entree, waar nu de parkeerplaats is, komt straks op de hoek een gebouw met een mix van wonen en werken én een levendig entreeplein. Kieboom gaat verder: ‘In het gebouw komen voorzieningen die reuring en levendigheid aan deze plek geven. Leuke en uitnodigende publieke functies. Misschien verhuist de Jacobiberg hier wel naartoe. Een deel van de mooie bomen die hier nu staan, blijft behouden als onderdeel van de groene ervaring. Door het hoogteverschil tussen de rotonde aan de Utrechtseweg en het nieuwe plein (ca. 8 meter) liggen de eerste verdiepingen van het gebouw tegen een helling. De publieke functies openen zich dus alleen richting het plein. De appartementen en parkeren realiseren we hier bovenop. We stemmen de nieuwbouw af op de schaal van de aanliggende wijk. Daarnaast laten we ons voor het ontwerp van de nieuwbouw inspireren door het oude KEMA gebouw. Niks rechttoe rechtaan, maar een gebouw dat meebeweegt met het landschap en zich hier heel naturel in voegt.’


					Image

Goeie mix van wonen en werken

‘Wat we nu voor ogen hebben met het KEMA gebouw, is echt bijzonder. We willen het gebouw in drieën ‘knippen’. Zo creëren we vanaf de entree een prachtige afdaling door het gebouw richting de vallei naar het centrale hart van de Hes; de watertuin. Door een tweede ‘knip’ naar links ontstaan er in totaal uiteindelijk drie ‘gebouwen’. Aan de watertuin zien we uitnodigende horeca met uitzicht over het dal. Bewoners kunnen elkaar hier ontmoeten op het gezellige terras. Ook mensen uit omliggende wijken en de rest van Arnhem kunnen hier genieten van het landschap en het avondzonnetje. Naast de horeca is er in het  KEMA-gebouw ruimte voor veel meer. Hierbij denken we aan verschillende vormen van zorgwonen en werken. Het unieke gebouw met zijn unieke ligging leent zich van nature voor een diversiteit aan functies. Het doel is uiteindelijk in het gebouw ruimte te bieden voor wonen, werken, verblijven en samenkomen voor zowel mensen van de Hes als er buiten.’

Over Diederendirrix

Architectenbureau Diederendirrix heeft twee vestigingen in Rotterdam en Eindhoven. Ze zijn met ca. 35 man en werken aan projecten in heel Nederland. Ze beschrijven hun ontwerpen als verhalen die verleden, heden en toekomst verbinden.