Image

ALLES IS HIER: Bijzondere beeldenroute op de Hes

Vanaf 6 september tot 1 november is de waanzinnige openluchttentoonstelling op de Hes geopend; de Beeldenroute ALLES IS HIER (gratis toegankelijk). Download de route hier. Vijftien toonaangevende Nederlandse kunstenaars tonen werk dat een relatie aangaat met het bijzondere landschap op de Hes. Ieder weekend zijn er leuke events voor jong en oud. Houd daarvoor deze website en onze facebookpagina in de gaten. 

Uitnodigend landschap

Lotte Menkman, een van de vier bestuursleden van Stichting Scarabee en drijvende kracht achter de beeldenroute vertelt enthousiast: ‘Een aantal jaar geleden is een kleine kunstenaarskolonie neergestreken op de Hes met wie we veel contact hebben. Het idee voor een openluchttentoonstelling begon vorig jaar spontaan met een aantal van hen. Op een novemberavond zaten kunstenaars Rob Sweere, Ellen Boersma, Bart Nijboer en Fons Snelders en ik bij elkaar. We zagen allerlei mogelijkheden om beelden te tonen in deze prachtige natuurlijke omgeving.’

Een bont gezelschap

De eerste helft van dit jaar bleef het idee steeds terugkomen om samen ‘iets’ te doen met het landschap op de Hes. Door uitvallende opdrachten tijdens de coronatijd waren veel kunstenaars enthousiast om mee te doen. Lotte gaat door: ‘Er kwam veel energie los en we hebben veel plezier met elkaar beleefd om de beeldenroute samen te stellen. Normaal werken we vanuit een concept, maar nu waren de kunstenaars en de Hes er eerst. We vroegen in totaal 15 kunstenaars uit de directe omgeving om een beeld te maken of te kiezen. Het is een bont gezelschap geworden van uiteenlopende kunstenaars met bijzondere werken. Bijvoorbeeld Gijs Verhoofstad met een concert van de energiestromen van bomen, Anne ten Ham met een huisje dat door mistflarden steeds verdwijnt of tevoorschijn komt en Fons Snelder met een machine die de tijd tekent. Echt fantastisch.’

Interactie

‘De kunstwerken geven het landschap kracht en accentueren de verschillende natuursferen: ruimte op de weide, intimiteit in de bosrand en verrassing op het slingerpaadje naast de Jacobiberg. We laten bezoekers de natuur op een andere manier ervaren. Wanneer ze interactie aangaan met de kunstwerken ontdekken ze de betekenis ervan én gaan hierdoor anders naar het landschap kijken. We zien het als onze rol om bezoekers te raken én vooral te laten genieten.’

ALLES IS HIER

De Beeldenroute ALLES IS HIER is te bezoeken van zondag 6 september tot en met zondag 1 november. Tijdens de route kun je via je telefoon audiofragmenten beluisteren waarin de kunstenaars hun werk toelichten. Aan het einde van elk fragment stellen ze een uitdagende vraag die kinderen op een speciale manier naar het werk laat kijken. Tijdens de beeldenroute is er in de weekenden een aantal events voor jong en oud. Houd voor meer informatie over de beeldenroute www.scarabee-art.nl in de gaten. Check voor eventaankondigingen ook onze Facebookpagina.

Deelnemende kunstenaars

Ellen Boersma, Karel van der Eijk, Ewoud Groenendijk, Anne ten Ham, Bart Nijboer, Bram Kuypers, Willem Ouwerkerk, Lucas Sloot, Fons Snelder, Rob Sweere, Roeki Symons, Jerome Symons, Gijs Verhoofstad, Bart Verburg en Rob Voerman.

Een deel van de kunstenaars heeft zijn of haar atelier op de Hes. Met behulp van SLAK ateliers huren sinds 2016 meer dan 100 creatieve ondernemers op dit terrein tijdelijk een atelier.

Stichting Scarabee

Een aantal bevlogen kunstenaars richtten in 2003 Stichting Scarabee op. De stichting bestaat om ‘iets te weeg te brengen’: een podium voor de kunsten, kunstenaars én een breed publiek. Explorerend in het landschap, bij mensen thuis, tijdens de Airborne Wandeltocht of, zoals nu, in een het parkachtige landschap van de Hes. Geen locatie is veilig voor hun ondernemingslust. Meer info via www.scarabee-art.nl.