Image

SAVE HOME: wonen in een huis van plastic

Een luxe huis van plastic. Het klinkt bijna onmogelijk om waar te zijn, maar toch wonen initiatiefnemers Bram en Marlous van Save Plastics er, samen met hun twee zoons. “Het is heel bijzonder om nu al te wonen op de plek waar straks De Hes wordt gebouwd.”

Bram Peters is eigenaar van Save Plastics, een bedrijf dat al ruim 30 jaar verschillende producten van afvalplastic maakt dat anders in de verbrandingsoven zou verdwijnen. Of in de natuur. “We maken nuttige dingen, geen wegwerpspul waar niemand iets aan heeft”, vertelt Bram. “Bijvoorbeeld lantaarnpalen, bankjes en steigers. Dingen die lang meegaan. We maken al 30 jaar nuttige dingen, maar we wilden nog meer plastic redden. De vraag was alleen: hoe dan? Marlous kwam op een gegeven moment met het idee om huizen te bouwen van plastic. Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat we daar echt mee aan de slag zouden gaan, maar we wonen er al!”

De materialen die gebruikt zijn voor de bouw van de Save Home zijn zoveel mogelijk lokaal circulair. Dat betekent dat het plastic afval uit de buurt van Arnhem is omgesmolten tot muren en daken. Maar ook de stoelen en de vlonders van het terras zijn van gerecycled plastic. “Alles wat van plastic gemaakt kon worden, hebben we gemaakt van plastic. We moesten natuurlijk wel aan veiligheidseisen voldoen, daarom is er ook gebruik gemaakt van houten en stalen constructies.”

Save Home op De Hes

“We hebben het project voorgelegd bij verschillende projectontwikkelaars, maar we hebben uiteindelijk gekozen voor Amvest”, vertelt Bram. “Zij snapten onze visie meteen en de Save Home past ook perfect bij het project De Hes. In eerste instantie hadden we het erover om een demowoning te maken die men kan bezoeken, maar als er niemand in woont, heeft het geen ziel. Dus toen stelden we voor om er zelf in te gaan wonen.” En zo geschiedde. In het najaar van 2019 verkochten Bram en Marlous hun huis en woonden in vakantiehuisjes, totdat de bouw van de Save Home klaar was. “Het huis is verplaatsbaar, dus van de één op de andere dag stond er ineens een huis. Mensen sloegen steil achterover toen ze dat huis ineens zagen staan”, lacht Bram.

Alles wat van plastic gemaakt kon worden, hebben we gemaakt van plastic. Bram en Marlous (Save Plastics)

Geweldige plek

Het huis, dat 75 vierkante meter groot is, voldoet aan alle eisen uit het bouwbesluit en veiligheidsregels. En het is ook nog eens super-de-luxe. “Er zit tripple glas in, er zijn screens, we hebben een warmteterugwin-installatie en het huis is voorzien van allerlei technische snufjes. Bovendien is het huis zó goed geïsoleerd dat je eigenlijk geen kachel meer nodig hebt. Het huis staat op een terp en we kijken prachtig uit over de Rijn. Een van de mooiste fiets- en wandelpaden van de omgeving loopt erlangs. Ja, we wonen nu wel op het mooiste stukje van Nederland. Onze zoons van 13 en 16 vonden het eerst maar niks, dit ‘tiny house’, maar nu willen ze de mansion – zoals ze hem noemen – aan al hun vrienden laten zien.

Zelfvoorzienend huis

De Save Home is zelfvoorzienend: dat betekent dat het niet aangesloten hoeft te worden op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Verwarming gaat elektrisch via zonnepanelen en water wordt opgevangen en gerecycled. Dit wordt binnenkort geïnstalleerd. Ook heeft de wand van het huis, die volledig van plastic is gemaakt, een hoge isolatiewaarde. Er is daarom maar weinig energie nodig om het huis op te warmen. Het huis is verplaatsbaar en is ook nog eens comfortabel en veilig is om in te leven.

De next steps

“Deze Save Home is de eerste van een hele serie die we verspreid in Nederland gaan wegzetten. Met de informatie die wij nu opdoen door er te wonen, gaan we de rest verbeteren. Het leuke van dit initiatief is dat er een heleboel mooie partijen verbonden raken bij het project. Zo werken we samen met een bedrijf uit Arnhem dat gerecyclede accu’s maakt die we gebruiken voor de Save Home. We hopen natuurlijk dat het huis straks een permanent plekje kan krijgen op De Hes, dat zou fantastisch zijn.”