Image

Architect aan het woord

Voor een haalbaarheidsonderzoek laat Amvest enkele architectenbureaus voorstudies doen. Waartoe inspireert De Hes? Reinier Ubels van MIX architectuur vertelt.

“Elk huis is uniek, maar er moet wel samenhang zijn”, zegt Reinier Ubels van MIX architectuur in Ede. “Zoals geen boom hetzelfde is, maar toch genoeg gemeen heeft om een harmonisch geheel te vormen binnen het bos.” En die metafoor kan niet treffender zijn voor de plannen die Ubels heeft voor de architectuur in De Hes. “Het is mooi als de grenzen tussen woningbouw en landschap vervagen.”

Wie het portfolio van bureau MIX architectuur bekijkt, waar Reinier Ubels samen met Jorrit Blom aan het roer staat, valt het meteen op. De ontwerpen lijken wel mee te bewegen met de omgeving waarin zij zijn gebouwd en de natuur omarmt de bebouwing. Villa’s die één zijn met het water, huizen die opgaan in de bossen of, heel bijzonder, juist verstopt liggen tussen de heidevelden. “Wij specialiseren ons in ontwerpen voor bijzondere woonmilieus”, verklaart Reinier. “Architectuur kan soms heel streng zijn. Maar wij vinden dat het deel uitmaakt van een verhaal en dat begint vaak bij de plaats waar het komt. We zoeken het contrast juist niet op. En we houden niet van kille architectuur. We laten de bebouwing graag opgaan in de natuur. Het is mooi wanneer de grenzen tussen stedenbouw, woningbouw en landschap helemaal vervagen.”

Respect voor de omgeving

“Zo hebben wij een campus ontworpen op Terschelling. De verschillende appartementencomplexen lijken wel te zijn aangespoeld”, vervolgt Reinier enthousiast. “We hebben ze zorgvuldig gepland en goed bekeken hoe de gebouwen het beste konden opgaan in het duinlandschap. Ook in Kerckebosch in Zeist moesten onze ideeën samenvloeien met het landschap. De woningen staan middenin het bos en dat namen we als inspiratiebron voor ons ontwerp. En er mochten zo weinig mogelijk bomen worden gekapt. We hebben daarom bewust gekozen voor lage, diepe woningen met maar twee verdiepingen. De woningen gaan daardoor en dankzij de grote ramen en geïntegreerde terrassen op in het bos. De bomen die wel plaats moesten maken voor de huizen hebben we gebruikt als erfscheiding. Wat mij betreft is dat het perfecte samenspel tussen landschap en bebouwing.”

Divers en toch een samenhangend geheel

In Buurtschap Waldschap in Eindhoven speelde MIX architectuur juist met het vlakke, en zanderige landschap. “Bij dit project stond duurzaamheid voorop”, legt Reinier uit. “Daarom hebben we de parkeergelegenheden onder de grond weggewerkt. Hierdoor ontstonden kleine heuvels en dat maakte het landschap iets dramatischer. Ook de woningen baseerden we op de natuur. Kleine verschillen per boom maken dat elke boom uniek is, en toch genoeg gemeenschappelijks heeft om een harmonisch geheel te vormen met andere bomen. De woningen in Buurtschap Waldschap variëren op kleine onderdelen, zoals de vorm, hoogte en oriëntatie. Juist deze subtiele verschillen zorgen voor een divers en toch samenhangend geheel.”


					Image

Terschelling, campus


					Image

Zeist, Kerckebosch


					Image

Eindhoven, buurtschap Waldschap

Stiekem meteen verliefd

Dat MIX architectuur ook betrokken is bij de ontwerpen van De Hes lijkt dus heel logisch. “Stiekem waren we meteen helemaal verliefd op De Hes”, geeft Reinier toe. “Het mooie glooiende terrein, met de bossen op hoger gelegen delen, mooi zicht op de vallei met beekjes en de uiterwaarden verderop.” Reinier neemt met projectarchitect Seth de Rooij en de rest van het team van MIX architectuur, het deel van De Hes voor zijn rekening dat in Renkum ligt. De input van geïnteresseerden tijdens verschillende bijeenkomsten over de plannen over het nieuwe gebied namen zij mee bij het ontwikkelen van hun ideeën. “We gaan werken met kleinere clusters woningen. Op deze manier kunnen alle bewoners maximaal van het landschap genieten.”

Nonchalant tegen de bosrand

“We willen de huizen nonchalant tegen de bosrand plaatsen en als het ware de vallei in laten vloeien. Denk niet aan standaard huizen met een voortuin en oprit en een achtertuin. We willen eerder werken met woningen op verschillende niveaus, die bijvoorbeeld een terras hebben en een daktuin. Daarnaast komen er gemeenschappelijke (binnen)tuinen en worden de huizenclusters zo geplaatst dat er mooie doorkijkjes ontstaan tussen de huizen door. Het uitzicht is in elke straat weer anders. Natuurlijk moet deze lifestyle je aanstaan, maar het is wel leuk om buren te hebben die op dezelfde manier willen wonen en van het landschap genieten als jij.” Reinier merkt dat steeds meer mensen toe zijn aan een minder traditionele manier van wonen. En hij begrijpt dat wel. “Als je meer in het landschap woont, leef je minder kunstmatig en meer met de seizoenen mee.”

Website: www.mix-architectuur.nl/